Zakaj je potrebna učinkovita filtracija oljnih par/meglic?

Oljna meglica je nevarna za zdravje ljudi in lahko pri delu v okolju povzroča številne težave. Številne tehnike, ki se uporabljajo za čiščenje zraka-oljnih par v industrijskih obratih, so se pogosto izkazale za neučinkovite in neustrezne. Samo filtrirna naprava z visoko zmogljivostjo zbiranja in odličnimi drenažnimi lastnostmi bo lahko te delce odstranila na ekonomičen način, tudi v okoljih in aplikacijah, kjer so še posebej razširjene oljne megle in pare.

Kazalo

Kaj je oljna meglica-oljne pare?

Oljna meglica je običajno sestavljena iz emulzije (hladilne tekočine) na vodni osnovi, kjer olje doseže 2-10 %, ostalo pa je voda (ki se uporablja za mazanje oziroma hlajenje).

Rezkanje, brušenje, vrtanje, utrjevanje in stiskanje so nekateri najpogostejši postopki, pri katerih se lahko tvorijo oljne megle. To se običajno zgodi, ko je tlak izpiranja velik, emulzija se razprši na orodje ali izdelek, ki se hitro premika ali vrti.

V zadnjih desetletjih je povečanje hitrosti in produktivnosti stroja povzročilo tudi povečanje deleža delcev oljne megle. Kapljice oljne megle so večinoma večje od enega mikrometra.

Nevarnosti oljne meglice-oljnih par!

Nevarnosti, ki jih povzročajo te snovi, so številne in precejšnje. Stroji, ki vsebujejo tekočine za obdelavo kovin, niso nujno prizadeti, če pa se te tekočine oddajajo v obliki meglice ali dima, se lahko kopičijo na elektro komponentah, povzročijo umazane in lepljive površine na stropih, stenah, tleh, stopniščih in ali opremi. Poleg tega so pogosto rakotvorne in zato neposredno ogrožajo zdravje ljudi, ki delajo v objektu. Lahko povzročijo tudi težave s kožo in dihali. Poleg tega lahko emisije oljne megle povzročijo kopičenje vode, v kateri se lahko kopičijo umazanija in bakterije, ki se tvorijo na tleh in strojih.

Zbiranje oljne meglice-oljnih par!

Za ustrezno čiščenje zraka nevarnih delcev je treba namestiti učinkovit filter oljne megle oz. olja. Zbiranje delcev je v marsičem manj zapleten del operacije (čeprav številni zbiralniki pri tem še vedno slabo opravljajo svoje delo). Večji izziv leži v tem, da se vaš filter takoj ne zamaši z delci, ki jih zbira.

Drenaža, torej sposobnost tekočine (ali trdne snovi), da vstopa in izstopa iz filtrirnega medija, je odvisna od številnih dejavnikov, kot so gostota tekočine in filtrirnega medija, hitrost zraka, porazdelitev dolžine vlaken in gostota vlaken. V filtrih FibreDrain se drobne kapljice olja zbirajo na steklenih vlaknih. Filtri imajo cik-cak vzorčno, valovito zasnovo, da bi povečali površino in potencial za absorpcijo delcev. Ta zasnova prispeva tudi k zmanjšanju hitrosti zraka skozi filter, zaradi česar se na vlakna veže več delcev. Zaradi površinske napetosti vlaken, kapljice ostanejo pritrjene na vlakna, kjer se spajajo z drugimi kapljicami. Groba vlakna tista, ki se uporabljajo v filtrih FibreDrain, imajo boljše drenažne lastnosti v primerjavi z drobnimi vlakni.

Filtri iz serije OMF/OSF so razviti za zagotavljanje visoke učinkovitosti filtriranja in dolge življenjske dobe filtra, tudi pri visokih koncentracijah oljnih par, dima in ob 24/7 delovniku. Filtri običajno trajajo več let in zahtevajo zelo malo vzdrževanja skozi ves čas.

FILTRI NOM

FILTRI OMF

FILTRI OSF