Zakaj in kdaj izbrati industrijski sesalnik – prvi del

Varno delovno mesto je pomembno in zahteva čist zrak, varen za vdihavanje. Poleg dobrega prezračevanja je pomembno tudi, da vse nevarne snovi pravilno zberemo in preprečimo, da se trosijo po prostoru. Industrijski sesalniki so zasnovani in izdelani tako, da izpolnjujejo posebne potrebe uporabnikov in posebne naloge, s katerimi je po navadi težko operirati. Glavne razlike med industrijskimi sesalniki in modeli za vsakdanjo komercialno uporabo so njihova učinkovitost in kakovost.

Za industrijske sesalnike so značilne visoke zmogljivosti in lahko nenehno delajo tudi v daljših časovnih obdobjih.

Namenjeni so zagotavljanju:

 • odlične zmogljivosti
 • učinkovite produktivnosti, ker lahko tako dolgo delujejo brez prekinitve
 • zmanjšanju dragocenega časa za popravila
 • zmanjšanju stroškov in izgub zaradi dolge življenjske dobe naprav
 • največje učinkovitosti, tudi pri delu z najmanjšimi prašnimi delci
 • uporabe filtrov HEPA in ULPA, ki imajo učinkovitost filtriranja tudi do 99,99%
 • maksimalne varnosti, tudi v potencialno eksplozivnih atmosferah (atex območja)

Kazalo

Kaj je industrijski sesalnik?

Struktura industrijskega sesalnika je trdna, pogosto iz trdnega jekla, včasih pobarvanega z zaščitnim lakom. Ima dovolj majhen motor, da ne prispeva k dodatni teži naprave, vendar lahko ustvari precejšnjo depresijo in tako zagotavlja visoko učinkovitost sesanja. V mnogih primerih so ti vakuumski čistilci (npr. industrijski sesalec SQS) opremljeni z gumijastimi kolesi, ki jim omogočajo, da zlahka sledijo upravljavcu na kateri koli vrsti površine.

Pri nakupu ali najemu industrijskega sesalnika je treba nujno skrbno oceniti pogoje delovnega mesta, na katerem boste sesali oz. uporabljali industrijski sesalnik:

 1. Ali bomo zbirali majhne ali nevarne praške in obenem na istem prostoru uporabljali druga orodja?
 2. Ali bomo zbirali vroče materiale oz. pepel?
 3. Ali bomo zbirali materiali v zdravstvenih okoljih in / ali čistih sobah?
 4. Ali bomo posegali v poplavljena območja in zbirali velike količine tekočin?

1. Industrijski sesalniki, ki jih uporabljamo sočasno z drugimi orodji

Industrijske sesalnike lahko kombiniramo z drugimi električnimi in / ali pnevmatskimi orodji, kot so vrtalniki, brusilni stroji, rezalni stroji itd. Ta običajno uporabljajo na gradbiščih, v delavnicah in objektih med gradbenimi ali obnovitvenimi deli.

Industrijski sesalniki, ki so zasnovani za take namene so opremljeni z sistemom daljinskega upravljanja, ki omogoča:

 • napajanje orodja neposredno iz sesalnika, zaradi dodatne namenske vtičnice
 • samodejno priklapljanje in izklapljanje sesalnika glede na to, ali je orodje v uporabi

Mednarodni standard EN / IEC60335-2-69 določa tri razrede filtrirnih sistemov, ki temeljijo na vrsti prahu, ki ga zbiramo, od zelo (H) do malo (L) nevarnega.

Vendar pa filtri, razvrščeni kot L/ M/ H, ne morejo zagotoviti ravni varnosti, ki jih zahtevajo mednarodni standardi. Pravzaprav so kakovostni sesalni sistemi za dodatna orodja v celoti preizkušeni in certificirani s strani neodvisnih laboratorijev in opremljeni z drugimi pomembnimi funkcijami. Npr. zbirne posode, primerne za predelavo in odstranjevanje, motorji, združljive z zahtevami filtracije, signalne naprave in materiali, odporni na udarce.

2. Ali bomo zbirali vroče ostanke / pepel?

Industrijski sesalniki so pomemben centralni sesalni sistem tako v velikih tovarnah kot v majhnih delavnicah (kot so pekarne ali slaščičarne).

Na primer, glavne aplikacije industrijskega sesalnika v majhni pekarski delavnici so lahko:

 • čiščenje odpadne moke po celotni površini pekarne. Za to vrsto čiščenja je priporočljiva uporaba certificiranega sesalnika ATEX, da se zagotovi skladnost z varnostnimi predpisi živilske industrije
 • čiščenje notranjega dela pečice: V ta namen imate na voljo serijo industrijskih sesalnikov, odpornih na visoke temperature (do 200 °C). Ti omogočajo za varno sesanje vročega materiala in finih praškov.

Zelo specifične funkcije, s katerimi so opremljeni tovrstni sesalniki, so na primer:

 • aluminijasta osnova motorjev namesto plastike,
 • glava, izdelana iz inovativne mešanice materialov, ki prenesejo stik z vročimi materiali (sploh tam, kjer poteka varjenje)
 • HEPA filter, idealen za droben prah in pepel (filtri in cevi, ki so preizkušeni do 200 °C) in
 • varnostni ročaj.

Zaradi zgoraj naštetih lastnosti so torej industrijski sesalniki izjemno učinkoviti in funkcionalni.

Toplotno odporna dodatna oprema in filtri omogočajo hitro in varno čiščenje pečic, ne da bi morali čakati, da se ohladijo, s čimer se poveča produktivnost. Med aktivnostmi čiščenja uporaba močnega sesalnika preprečuje pršenje praha v okolje, zaradi česar je delovno okolje bolj zdravo in udobno. Nenazadnje, kompaktna in ergonomska oblika izboljšuje manevriranje v vseh okoljih, tudi najožjih območjih.

V naslednje prispevku preverimo še 3. in 4. točko – preberite torej, kateri sesalniki so priporočljivi za sesanje v zdravstvenih sektorjih in poplavljenih območjih.

Za več informacij nam pišite na info@sqs.si