4 procesi v kovinski industriji, zaradi česar je nujno potreben sistem za industrijsko odsesovanje

Delavnice oz. obrati, kjer se izdelujejo kovinski izdelki, plošče ali se ukvarjajo s proizvodnjo kovinskih konstrukcij, režejo, brusijo, varijo in obdelujejo kovine, morajo še posebej paziti na varno delovno okolje. Ti postopki namreč sproščajo delce in hlape v delovno okolje. Če v njih vključimo industrijske sistem za odsesovanje delcev, lahko zagotovimo skladnost z okoljskimi predpisi, koristimo zdravju zaposlenih in poskrbimo za bolj učinkovito proizvodnjo.

Spodaj si podrobneje ogledamo štiri ključne postopke, ki jih uporablja večina proizvajalcev kovin. Pogledamo tudi, kako lahko industrijski sistem za odsesovanje pomaga nadzorovati njihove onesnaževalne stranske proizvode.

procesi-v-kovinski-industriji

Kazalo

1. Peskanje

Peskanje povzroči dva stranska produkta – uporabljen abrazivni material, ki se uporablja za peskanje predmeta (npr. pesek, bakrova žlindra, jeklene kroglice, soda …) in prah, odstranjen s ciljnega predmeta. Oboje lahko ogrozi kakovost zraka v objektu in celo povzroči nevarnost zdrsa in padca.

Obstaja več vrst peskanja – npr. injektorsko peskanje, tlačno peskanje, turbinsko peskanje … Pri vseh vrstah peskanje je potrebna določena količina pritiska, zato je izjemno pomembno, da so okoliščine za delo varne.

2. Brušenje

Brušenje je v bistvu nanašanje abrazivov na lokalno površino kosa, da ga pripravimo za varjenje in odstranimo ostanke zvara. Z njim tudi omogočimo neprekinjeno površino, ki jo lahko poliramo ali obdelamo na drug način.

Brušenje kovine vedno proizvaja veliko količino delcev, ki lahko vključuje nevarne materiale, kot sta šesvalentni krom in mangan. Dokazano je, da te kovine vplivajo na dihalne bolezni in poškodbe živcev ter potencialno dražijo oči in kožo.

Zato je potrebno, da kadar brušenje opravljajo večji brusilni stroji, da se le-to izvede z ustreznim industrijskim sistemom za odsesovanje zraka. Ta zajema emisije in odzračuje do naprave za nadzor filtracije.

brušenje

Toda tudi pri brušenju z ročnim orodjem je dobro zajeti nastali prah. Ne samo, da predstavlja potencialno nevarnost za zdravje zaposlenih, lahko tudi kroži v obratu in vpliva na CNC stroje ter druge naprave, ki so odvisne od hladilnih ventilatorjev. Te se lahko okvarijo in sčasoma odpovejo – ko v njih vstopi preveč prahu. To lahko privede do nepotrebnih izpadov, česar si nihče ne želi.

3. Zaščita kovinskih izdelkov s spreji

Večina kovinskih predmetov, izdelanih v obratu za izdelavo kovin, je izdelanih iz visokega ogljikovega jekla in jih je treba zaključiti z zaščitno prevleko. Najpogostejša oblika premaza, ki se uporablja za izdelane kovinske izdelke, je zaščita s spreji. A če izdelke pršimo, moramo paziti, da nadzorujemo pršenje. Poleg tega tudi delavce in okolje izpostavi strupenim hlapom.

Paziti je torej treba, da hlape ustrezno odsesujemo in da pršimo v zaprtem oz. nadzorovanem in točno določenem okolju. Na ta način tudi pospešimo čas sušenja.

4. Varjenje

Skoraj vsak izdelovalec kovin uporablja varjenje za spajanje kovin. A med postopkom se sproščajo strupeni hlapi po prostoru. S tem tvegate vžig vnetljivega prahu, ki ga sproščajo drugi postopki, na primer lasersko rezanje, ki uporablja inertni zaščitni plin.

Zaradi teh dvojnih nevarnosti je varjenje strogo reguliran postopek z varnostnimi predpisi ne le za zajemanje emisij, ampak tudi za njihovo zmanjšanje z uporabo varilnih tehnik in materialov za zmanjšanje hlapov ter z rednim vzdrževanjem opreme – varilni aparati, potrošni material …

odsesovanje-varilnega-dima

Čeprav za številne majhne delavnice morda ne veljajo ti predpisi, bo ustrezen industrijski sistem za odsesovanje zraka ublažil tveganja, ki jih želijo čim bolj zmanjšati. Eden boljših pristopov v boju proti dvojni nevarnosti varjenja je uporaba varilne zavese ali zaslona. Ker so ognjevarni, lahko zajamejo hlape in preprečijo, da bi varilne iskre prišle v stik z vnetljivimi delci, ki so lahko prisotni v delavnici.

Industrijski sistem za odsesovanje zraka je več kot le vprašanje predpisov

Vsak izdelovalec kovin mora upoštevati okoljske predpise in obstaja veliko tistih, ki kažejo na potrebo po industrijskem sistemu za odsesovanje zraka, ki bo zajel delce, ki se med rednimi postopki izdelave in končne obdelave sproščajo na delovno mesto.

Toda industrijskega sistema za odsesovanje zraka ne bi smeli jemati kot nujno zlo. V podjetju SQS smo zavezani k oblikovanju stroškovno učinkovitih rešitev za čisti zrak, ki presegajo preproste smernice za zaščito zdravja zaposlenih in povečanje produktivnosti na način, ki ustreza trenutnemu stanju.

Če želite poiskati industrijski sistem za odsesovanje zraka, ki bo izboljšal vaše delovanje, se obrnite na nas.