Protieksplozijska zaščita in sistemi za zbiranje prahu

Pri industrijskih procesih, ki ravnajo z gorljivim prahom, obstaja resna nevarnost eksplozije prahu. Upravljavci teh procesov morajo sprejeti preventivne ukrepe, med katerimi je tudi protieksplozijska zaščita v obliki uporabe protieksplozijskih sistemov za zbiranje prahu.

obrat

Kazalo

Zakaj je nujna protieksplozijska zaščita?

Pri načrtovanju odsesovalnih sistemov za nadzor gorljivega prahu je treba posebno pozornost nameniti lokaciji zbiralnikov prahu. Najpogostejši način protieksplozijske zaščite za takšne inštalacije je sproščanje eksplozijskega tlaka skozi odzračevalne plošče za eksplozijo na zunanjo stran stavbe. Mednarodni standardi ATEX in NFPA priporočajo namestitev zbiralnikov prahu izven prostorov, kjer je to mogoče. Vendar pa je razdalja med zbiralnikom prahu in zunanjim območjem za sproščanje v mnogih primerih predolga. Ali pa območje sproščanja ne omogoča varnega odzračevanja eksplozije zaradi možne bližine ljudi, druge opreme ali lastnine. Za takšne primere so potrebne rešitve protieksplozijske zaščite, ki so prilagojene in dovoljene za namestitev v tovarni.

Izdelki za protieksplozijsko zaščito

SQS lahko z Nederman izdelki zagotovi brezplamensko eksplozijsko prezračevanje za uporabo v zaprtih prostorih na različicah Nedermanovih zbiralnikov prahu MCP, MEP, LCP, LBP ter FlexPAK in FlexFilter. Vedno se nanašajte na uporabo glede na eksplozivne lastnosti izdelka in odsesani prah.

Brezplamenske eksplozivne odzračevalne naprave zagotavljajo varno sproščanje eksplozijskega tlaka. Zagotavljajo tudi absorpcijo sproščene energije, ki se med eksplozijo prahu širi v zaprtem prostoru zbiralnika prahu. Preprečuje prenos energije eksplozije in plamena skozi odprtino za sprostitev plošče za izpust eksplozije, s čimer ščiti delavce in opremo v njeni bližini. Vendar pa je treba tudi pri varnem sproščanju eksplozijskega tlaka vedno določiti varno območje, ki zagotavlja varnost v primeru eksplozije.

Ta tehnična rešitev je v skladu z mednarodnimi standardi ATEX. Brezplamenske eksplozivne odzračevalne naprave so zasnovane v skladu z zahtevami standardov EU in delujejo z organskim prahom z indeksom eksplozije Kst <300 Bar*m/s.

brezplamensko

Kako deluje notranji zbiralnik prahu?

Če je delovni tlak znotraj zbiralnika prahu presežen, se odzračevalna membrana odpre v telo zadrževalnika plamena in s tem sprosti tlak iz zbiralnika prahu. Na ta način bo zbiralnik prahu izpostavljen nižjemu tlaku, ki ga lahko prenese, ne da bi se uničil. Pri določanju količine in vrste plamenskega odvodnika za zaščiteno napravo je treba upoštevati industrijska pravila za izračun in direktivo ATEX.

brezplamensko-2

Slike prikazujejo štiri stopnje razvoja eksplozije v plamenskem odvodniku.

  • Na prvi stopnji se odpre prezračevalna membrana in eksplozija se širi v notranjost,
  • v drugi stopnji se eksplozija razširi na celotno prostornino zadrževalnika plamena in tlak se sprosti skozi rešetke,
  • v tretji stopnji se plamen zruši znotraj odvodnik plamena,
  • v četrti fazi pa plamen popolnoma izgine.

Kako namestiti brezplamenske eksplozivne odzračevalne naprave?

Pred odprto površino plamenskega filtra je treba določiti varno območje 0,75-3 m od naprave, da v primeru eksplozije nikogar ne bodo prizadeli hrup, dim ali para. Specifični parametri so navedeni v tehnični dokumentaciji. Vstop v to območje varnostnega območja bi moral biti strogo prepovedan, ko postopek poteka. Prav tako ni priporočljivo na tem območju postavljati opreme, ki bi se lahko v takšni situaciji poškodovala.

sistem

Če morajo delavci redno delati v bližini plamenskega odvodnika, se lahko za ločevanje delavcev in opreme uporabi preusmerjevalnik, ki vodi eksplozijo v varni smeri. Ta plošča mora biti nameščena najmanj 200 mm od površine plamenskega odvodnika.

SQS ima vse potrebno strokovno znanje in izkušnje, da izbere pravo rešitev protieksplozijske zaščite in da ponudi najboljše rešitve za procesne zahteve naših strank. Za več informacij se obrnite na naše strokovnjake za filtracijo zraka.

VIR (1) Nederman